27 stycznia

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam na muffinki z rabarbarem, co prawda teraz nie pora na świeży rabarbar ale możemy tez użyć mrożonego. Przepis na muffiny został zapożyczony z bloga Tysia Gotuje;) Zapraszam kochani do Justyny, znajdziecie tam same wspaniałości na muffiny i nie tylko;)

Babeczki z rabarbarem, szybkie, smaczne, słodkie ale jakie zdrowe. Mój syn jak zresztą każde dziecko zachwyca się nimi do ostatniej sztuki.


Składniki na 12 średnich muffinów:
1,5 szklanki mąki pszennej 
0,5 szklanki cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
2 jaja
0,5 szklanki maślanki 
80 ml szklanki oleju
rabarbar

kruszonka:
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki


Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy do momentu powstania grudek.

Przygotowanie ciasta: Rabarbar kroimy na ok 0,5-1 cm kawałki. 
Składniki suche tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypujemy do jednej miski i mieszamy. 
W drugiej misce mieszamy składniki mokre tj.jaja, maślanka, olej.
Do składników suchych dodajemy  mokre składniki i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką do połączenia składników. Wrzucamy rabarbar, mieszamy.
Papilotki władamy do formy na muffiny. Masę wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości a następnie wierzch posypujemy przygotowaną i schłodzoną wcześniej kruszonką. 
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. 




7 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger