poniedziałek, 9 stycznia 2017

Omlet biszkoptowy pieczony

Tym pysznym, kolorowym omletem rozpoczynamy nową serię przepisów i propozycji jaką będą poniedziałkowe śniadania na blogu. Plan jest takie że w każdy poniedziałek czyli jeszcze 50 razy zamieszczę tutaj słodko wytrawne śniadania, może fajną owsiankę, jajecznicę z dodatkami,
czy szakszukę?
A wy co jadacie na śniadania?

Składniki:
2 jajka
1 łyżka cukru
1-2 łyżki mąki
mała szczypta soli

dodatki:
dżem
cukier puder
masło orzechowe
czekośliwka
mleko kokosowe



Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na tzw. kogel mogel. Białka ubijamy z dodatkiem soli sztywną piane. Łączymy białka z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. 
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 7-8 minut w temperaturze 180 stopni C. Możemy przed wyjęciem sprawdzić czy omlet pieczony drewnianym patyczkiem.



4 komentarze: