12 stycznia

Pudding z chia z mango i truskawkami

Nasionka chia, zwane inaczej szałwią hiszpańską, to bogate źródło kwasów Omega-3, przeciwutleniaczy, witamin i błonnika. Nie pisze dokładnych ilości składników, bo tak naprawdę to od Was zależy co i ile użyjecie. Ja dzisiaj proponuję pudding chia z mango i truskawkami.

Składniki:
400 ml mleka kokosowego
60 g ziarenek chia
jogurt naturalny
zmiksowane mango
truskawki
miód
proso ekapandowane
owoce do ozdoby


Przygotowanie:
Najlepiej chia przygotowywać w słoiku aby można było dokładnie wymieszać wstrząsając bez obawy, że coś nam się rozleje. Nasiona chia zalewamy mlekiem, wstrząsamy, odstawiamy na co najmniej 30 min. 
Napęczniałe nasionka przekładamy do kieliszka. Mango miksujemy. 2 łyżki mango mieszamy z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego i 2 łyżkami proso ekspandowanego. Następna warstwa to mango z miodem, a na koniec całą poezje smaku uzupełniamy zmiksowanymi truskawkami z jogurtem naturalnym i miodem. Dodajemy jeszcze prosa ekspandowanego i całość ozdabiamy owocami.







3 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger