niedziela, 1 stycznia 2017

Żeberka w kapuście


Składniki:
2 kg żeberek
0,5 kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa do żeberek
rozmayn świeży lub suszony
słodka papryka
pieprz cayenne
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu


Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką papryką.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody. 
Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka.

Przykrywamy folią aluminiową, chyba że nasze naczynie posiada pokrywę. Pieczemy w piekarniku do miękkości, moim żeberkom zajęło to około 2 godzin w temperaturze 180 stopni C.




2 komentarze: