poniedziałek, 13 lutego 2017

Domowa czekolada z żurawiną i kokosem

 Domowa czekolada wydaje się taka trudna a jest taka prosta ;) Czas przygotowania 5 minut! Wow! Czas chłodzenia jest znacznie dłuższy ale dla tego smaku warto poczekać.

A skoro jutro Walentynki to może zaskoczycie swoją drugą połówkę pyszną, mocno czekoladową i bardzo zdrowo domową czekoladą z jej ulubionymi dodatkami ;) 
Do dzieła kochani!!!

Składniki:
30 g dobrej jakości kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

dodatkowo:
garść żurawiny
płatki kokosa



Przygotowanie:
W patelni rozpuszczamy olej kokosowy z dodatkiem syropu klonowego, ekstraktu waniliowego 
i soli. Dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy. 
Czekoladę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch wykładamy suszoną żurawinę i płatki kokosa. 
Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotową czekoladę przechowujemy w lodówce.


Inspiracja zaczerpnięta z wege bloga ;)

3 komentarze:

  1. Właśnie chodzi za mną coś takiego. Muszę tylko dokupić kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzieś już ją widziałam,ale zamiast żurawiny był granat,smaczna:)

    OdpowiedzUsuń