07 marca

Polędwiczka w sosie Napoletana

BIO, czyli...
Czym różnią się produkty BIO od zwykłych? Żywność można nazwać ekologiczną, jeśli została wytworzona przy użyciu naturalnych substancji z zachowaniem najwyższych standardów dbałości o środowisko. Aby móc określić dany produkt mianem BIO – powinien zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych" - czytamy w komunikacie Lidla.
Sos Combino Bio Organic Napoletana niesamowicie pyszny, lekko słodki, gęsty i prawdziwie pomidorowy. po prostu WOW.

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa moja ważyła ok 500 g
świeża bazylia
sól, pieprz
do marynaty:ziarna kolendry i kolorowy pieprz, ostra papryka i olej


Przygotowanie:
Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki w utłuczonych ziarnach kolendry oraz kolorowego pieprzu, ostrej papryce i oleju. Polędwiczkę wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po zamarynowaniu obsmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor.
Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół mięso powinno odpocząć 5-7 minut.

Sos do tego dania został użyty gotowy ze słoika, ale bardzo dobry jakościowo. Zakupiony podczas tygodnia BIO w Lidlu. Przed podaniem do podgrzewanego sosu dodałam sól, pieprz i świeżą bazylię. Niczego więcej nie potrzebował.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż z mojego przepisu gotowałam 30 minut, pod przykryciem w proporcji 2 do 1. Dwie porcję wody do 1 porcji ryżu.

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten zestaw przypraw do zamarynowania polędwiczki - bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki kochana, kolendra i kolorowy pieprz to moje ulubione zestawienie :)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja :) super,że w Lidlu mają takie produkty

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger