sobota, 3 czerwca 2017

Faszerowana cukinia pieczarkami z podwójnym serem

Są takie dni kiedy mam ochot zjeść coś naprawdę lekkiego i bez mięsnego wtedy najczęściej wybieram sezonowe warzywa zapiekane w piekarniku. I tak było i tym razem, tworzyłam, myślałam i wymyśliłam cukinie faszerowana pieczarkami, serem i dużą ilością ziół, 
ja postawiłam na oregano i szczypiorek. 
Nie mogę się już doczekać swojej własnej cukinii <3 uwielbiam wszystko do czego można ją wykorzystać.

 

Składniki dla 2 osób:

2 cukinie
sos chili ewentualnie ketchup
300 gram pieczarek
1 duża cebula
100-150 gram sera fety
1 duża kulka mozzarelli
świeże oregano i szczypior
pieprz cytrynowy
sól ziołowa
łyżka masła




Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy na łyżce masła.

Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy środek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ostrym sosem chili, kładziemy na nie drobne kawałeczki sera feta, przykrywamy podsmażonymi pieczarkami posypanymi obficie oregano, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Przykrywamy ponownie plastrami mozzarelli. 
Zapiekamy w piekarniku ustawionym góra - dół 25 minut.



2 komentarze:

  1. Kiedyś jadłyśmy takie zapiekanki warzywne ale z kozim serem i było przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dwie nieszczęśliwe cukinie mam, czekające na...coś :)
    I chyba dziś nadszedł ich dzień...się zapieką :)

    OdpowiedzUsuń