piątek, 9 czerwca 2017

Kulki drobiowe z makaronem Lubella 5 warzywa w sosie ajvar #lubelloveinspiracje #lubella

 Ostatnio w moje ręce wpadła paczucha od Lubelli a w mniej świetny makaron Lubella mini rurki 5 warzyw. W tym samym czasie dostałam zaproszenie do specjalnego konkursu LubelLOVE Inspiracje Blogerów. Zadanie jest bardzo proste jeżeli macie ochotę weźcie również udział w konkursie, należy przygotować kreatywne i smaczne danie z makaronem Lubella MINI, zrobić jego zdjęcie. Ważne jest aby na zdjęciu chwyć na zdjęciu opakowanie Lubella. Całość opublikuj na swoim blogu oraz w kanałach social media z hasłem #lubelloveinspiracje i #lubella. Inspiracji może być wiele, nie ma co się ograniczać.

Składniki na kulki drobiowe:

1 kg piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
3 łyżki oleju

pęczek koperku
1 duża marchewka
pieprz świeżo mielony
sól
1 czubata łyżka prażonej cebulki
2 łyżki bułki tartej

1 litr wody
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego


Przygotowanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin.
Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną cebulkę i bułkę tartą. Wyrabiamy farsz mięsny.
Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut.



Składniki na sos ajvar:

Składniki:
3 czerwone papryki
1 bakłażan
1/2 łyżeczki chili mielonego
2 łyżki winnego octu
1 łyżeczka miodu 
1 ząbek czosnku
sól i pieprz


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone.
Gorące papryki wrzucamy foliowego woreczka ułatwi to ich obieranie. Po upływie minimum 20 minut wyjmujemy i obieramy ze skórki.
Obrane papryki i bakłażana przekładamy do miski. Ja używam do tego celu kielicha blendera. Dodajemy ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko blendujemy.  
Próbujemy i dodajemy jeśli jest potrzeba więcej soli, pieprzu lub octu. Kiedy jest już odpowiednio doprawiony, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, sos powinien się przegryźć. 




Pozostałe składniki:
300 gram makaronu Lubella Mini rurki 5 warzyw
1 łyżka kaparów


Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 100 gram makaronu, gotujemy litr wody z solą, wrzucamy makaron i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Mieszamy z sosem ajvar. Do tej porcji makaronu wykorzystała 1/2 powstałego sosu, reszta czeka cierpliwie w lodówce ;) posypujemy kaparami, podajemy z drobiowymi kuleczkami i świeżymi ziołami.


#lubelloveinspiracje #lubella

2 komentarze: