sobota, 24 czerwca 2017

Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką

Szukacie propozycji na weekendowy deser? Już Wam podpowiadam. Muffinki kukurydziane z owocami, mogą to być truskawki a nawet pojawiające się czerwone i czarne porzeczki!
Moja propozycja to czarna porzeczka!


Składniki:
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki kukurydzinej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g cukru 

czarna porzeczka
3 łyżeczki cukru do posypania




Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
Owoce jeśli świeże musimy opłukać i wysuszyć, ja użyłam własnych mrożonych. Nie rozmrażamy.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy.
Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką. 

Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu.



10 komentarzy:

  1. Pycha, biorę jedną. Uwielbiam z takimi owockami.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Zaczyna się sezon na nasze ukochane porzeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Az jestem ciekawa jak takie kukurydziane muffinki smakują bo prezentują się ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kukurydziane (bez glutenu) to coś dla mnie. Do tego zdrowa czarna porzeczka, uwielbiam. Z chęcią spróbuję, dzięki za inspiracje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. już dawno nie robiłam nic z mąki kukurydzianej ) moze pora na takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja akurat u siebie nie mam czarnych, ale za to czerwone i białe, więc pomysł pewnie kiedyś wykorzystam, bo bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nabrałam ochoty na takie muffinki, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie :)
    Bardzo fajny przepis, prosty, szybki właśnie takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffiny to ja biorę w ciemno! Użyłabym borówek zamiast czarnej porzeczki i wcinała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię wypieki na mące kukurydzianej! Muszę koniecznie takie upiec:)

    OdpowiedzUsuń