25 czerwca

Tort truskawkowo kokosowy

Zapewne na fan page-u widzieliście już ten torcik, więc teraz przyszła pora na przepis. 
Tort powstał z okazji moich urodzin i jest połączeniem moich ulubionych smaków: 
kokosu i truskawek! Niebo w gębie! Poza tym uwierzcie mi że przygotowanie jego jest banalnie proste ale za to bardzo efektowne.
Podstawa to jak zawsze puszysty biszkopt.

Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" na Facebooku.

Składniki na biszkopt:
8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki
1 łyżka cukru waniliowego
opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki na masę:
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
300 ml śmietanki 30%
opakowanie żelatyny na 0,5 l płynu
100 ml wody
4 łyżki cukru pudru

duuużo truskawek




Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, 
nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne miseczki. Białka w dużą miskę do ubijania, żółtka w małą miseczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.

Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.

Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach.
Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy.

Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Duża tortownica będzie spodem więc tam powinniśmy włożyć masę na wysokość max 3 cm. Biszkopt urośnie. Mniejsza tortownica to góra biszkoptu, przedkładamy tam pozostałą masę. Ten biszkopt będziemy kroić na 2 blaty.  
Biszkopty pieczemy razem, w moim piekarniku obie tortownice zmieściły się na 1 poziomie, piekłam je w temperaturze 160 º C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół. Ten większy biszkopt, który będzie spodem wyjęłam po 20 minutach.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy blaty.


Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody, po przestudzeniu mieszamy z mlekiem kokosowym oraz ubitą na sztywno śmietanką z cukrem pudrem. 

Masą przekładamy każdy blat oraz wierzch tortu, wcześniej nasączamy blaty biszkoptu. Umyte, oczyszczone i osuszone truskawki układamy na masie tortu. Chłodzimy w lodówce do stężenia masy.




Wypiekały ze mną :

9 komentarzy:

  1. A w przekroju na pewno wygląda jeszcze genialniej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak truskawkowo :)Pysznie tu u ciebie. Dziękuje za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i bardzo truskawkowy torcik. Dziękuję za wspólną zabawę z truskawkami w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko się prezentuje! Dzięki Kochana za wspólny, truskawkowy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólną truskawkową akcję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowitości, cudo :-) Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy szklanka u Pani ma 250ml.? Od niepamietnych czasow mieszkam w Holandii i opakowanie zelatyny nic mi nie mowi -prosze dokladniej okreslic jej ilosc.Z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,

      tak szklanka w moich przepisach ma 250 gram. Jeżeli chodzi o ilość żelatyny to w Polsce opakowania na 500 ml mają 10g.

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger