poniedziałek, 24 lipca 2017

Migdałowy sernik na zimno z truskawkami

Aromatyczny migdałowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy manny i likieru amaretto na biszkoptowym spodzie. A na zakończenie lata otulony ogromną ilością truskawek i galaretki.

Składniki na masę serowo - migdałową:
250 g sera z wiaderka
250 ml mleka migdałowego
2-3 łyżki kaszy manny
100 g likieru amaretto
2-3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody


pozostałe:
truskawki
1 op ulubionej galaretki
500 ml wrzącej wody
biszkopty




Przygotowanie:
Na początek kaszę mannę gotujmy na mleku migdałowym, studzimy. Dodajemy ser, cukier i likier amaretto i miksujemy na gładki krem.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą serową. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Masę serową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę, rozpuszczając ją w wodzie. Studzimy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Na masę serową wykładamy truskawki i zalewamy galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.









7 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, może zrobię z malinami bo truskawki już się kończą. Pogoda w sam raz na taki serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam serniki pod każdą postacią, a szczególnie te na zimno i ze świeżymi owocami. Są idealne na letni deser. Twój prezentuję się bardzo smacznie. Z chęcią spróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny serniczek na lato :) Uwielbiam takie, a z truskawkami szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. W połączeniu z migdałami i amaretto musi smakować niesamowicie. Jako wielbicielka serników zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię serniki na zimno, zwłaszcza z sezonowymi owocami 😀

    OdpowiedzUsuń

  6. Ten migdałowy smaczek musi tutaj fajnie pasować :D

    OdpowiedzUsuń