11 czerwca

Lody czekoladowe na mleku kokosowym



Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
2 jajka 
1 gałązka bazylii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 4 łyżki ksylitolu 
2 łyżki kakao




Przygotowanie:
W rondelku gotujemy mleko kokosowe zmiksowane z kakao, bazylią i z ksylitolem. 
Jajka ubijamy na gładką masę, cały czas miksując dodajemy do nich porcję gorącego kakao, 
co chwilę kolejną i kolejną. Następnie całość przelać do rondelka. Cały czas mieszając podgrzewamy kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i chłodzimy 
do temperatury lodówkowej. Następnie wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy według instrukcji producenta. 

Jeśli jednak nie posiadamy maszynki do lodów, możemy masę zamrozić ok. 2 godzin w zamrażalniku ,co kilkanaście minut miksując lub intensywnie mieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger