W misce łączymy wszystkie składniki – mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy, ale nie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin.
Następnego dnia obficie osypujemy blat mąką i przelewamy ciasto chlebowe. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
Durszlak wykładamy ściereczką, osypujemy ściereczkę obficie mąką.
Przekładamy ciasto na przygotowany durszlak. Osypujemy mąką wierzch, przykrywamy, odstawiamy ponownie na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W połowie czasu wyrastania ciasta na chleb do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub inne naczynie z przykrywką np. żaroodporne. Nagrzewamy do 240 stopni piekarnik.
Po 30 minutach, kiedy piekarnik i garnek są nagrzane, wyjmujemy garnek z piekarnika i do gorącego garnka przekładamy chleb. Przykrywamy.
Pieczemy 30 minut pod przykryciem., po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz