04 września

Domowy chleb z garnka

Domowy chleb z garnka i chociaż być może brzmi skomplikowanie, trudny w przygotowaniu wogóle nie jest. Łączymy ze sobą kilka składników a później czekamy aż wyrośnie, a na koniec cieszymy się chrupiąca skórką i puszystym wnęrzem. 

Składniki:
3 szklanki mąkipszennej
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/4 łyżeczki soli
1,5 szklanki wody

 

 Przygotowanie:

W misce łączymy wszystkie składniki – mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy, ale nie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin.

Następnego dnia obficie osypujemy blat mąką i przelewamy ciasto chlebowe. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.

Durszlak wykładamy ściereczką, osypujemy ściereczkę obficie mąką.

Przekładamy ciasto  na przygotowany durszlak. Osypujemy mąką wierzch, przykrywamy, odstawiamy ponownie na 1 godzinę do wyrośnięcia.

W połowie czasu wyrastania ciasta na chleb do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub inne naczynie z przykrywką np. żaroodporne. Nagrzewamy do 240 stopni piekarnik.

Po 30 minutach, kiedy piekarnik i garnek są nagrzane, wyjmujemy garnek z piekarnika i do gorącego garnka przekładamy chleb. Przykrywamy.

Pieczemy 30 minut pod przykryciem., po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger