09 kwietnia

Prosty sernik z wiaderka z brzoskwiniami

Maślany, delikatny i zawsze się udaje.  Nie dość że pyszny to jeszcze przygotujemy go w kilka minut. Nic tylko piec.
Sernik możemy upiec na spodzie z herbatników, kruchym lub bez spodu. Mój został przygotowany na spodzie z kruszonych herbatników z dodatkiem masła.

Składniki:
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
200 gram masła
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ flakonika olejku waniliowego

spód:
200 gram ciastek maślanych od Cukry Nyskie Petit Beurre
100 gram masła

dodatkowo:
puszka brzoskwiń



Przygotowanie:
W misce mieszamy ser z wiaderka, jajka, roztopione i wystudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników.

Ciasteczka kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy spód tortownicy.
Na spód wylewamy masę serową, wygładzamy powierzchnię, układamy odsączone brzoskwinie, pokrojone w mniejsze kawałki.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, pieczemy sernik 20 minut, ustawiając piekarnik góra-dół.
 Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Następie obniżamy do 120 stopni, pieczemy 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 15-20 minut, następnie lekko uchylamy drzwi i pozostawiamy do wystudzenia całkowitego.


Oryginalny przepis pochodzi z bloga AniaGotuje.



10 komentarzy:

  1. Jesteśmy bardzo sernikowe i takie orzeźwiające ciasta z owocami mogłybyśmy jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik i brzoskwinie to praktycznie klasyka wypieków. Uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno nie jadłam sernika na bazie twarogu z wiaderka. Serniki uwielbiam, więc na pewno by mi smakował, wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ten zestaw w serniku.
    Pyszny deser!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie wygląda, poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik zawsze, wszedzie I w kazdej ilosci! :-) a Twoj prezentuje sie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie się prezentuje :) uwielbiam serniki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. To się musi udać! Sernik rano, w południe i wieczorem. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ij jak dobrze że dzisiaj Ciebie odwiedziłam. Jestem fanką serników.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie apetycznie wygląda, ale to żadna nowość u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger