03 kwietnia

Likier pomarańczowy

Jakiś czas temu zrobiłam i opublikowałam dla Was przepis na likier cytrynowy, a ponieważ ja wręcz kocham pomarańcze, na tej samem zasadzie zrobiłam likier pomarańczowy. 
Wyszedł tak samo pyszny i podobnie jak w poprzednim przepisie zmniejszyłam ilość cukru do pół szklanki, w oryginalnym przepisie na cytrynówkę była szklanka ;)


Składniki:
5 dużych pomarańczy
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wody
1/2 szklanki cukru 



Przygotowanie:

Pomarańcze szorujemy usuwając wosk i ogólnie cały brud ze skórki. Skórkę z pomarańczy obieramy cieniutko aby nie było pod spodem białego albedo. Do słoika 1,5 l wrzucamy skórki z pomarańczy i zalewamy je spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, mieszając skórki co 2 dni. Po tym czasie odcedzamy.

W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, garnek odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej wody z cukrem wlewamy nasz spirytus, całość mieszamy i zlewamy do butelek lub spowrotem do słoika. Odstawiamy na pare dni aby smaki się przegryzły.


13 komentarzy:

  1. Naszej mamie na pewno bardzo by zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i co ja mam teraz zrobić?? Pozostaje chyba tylko lecieć po spirytus :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cytrusowe alkohole!
    Może wpadnę na kieliszek...

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być bardzo orzeźwiające :)!!

    OdpowiedzUsuń
  5. cytrusowe nalewki są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobny ale zazwyczaj mieszam kwaśne pomarańcze z czerwonymi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam się na alkoholu, bo nie piję. Aromat musi być mocno pomarańczowy... Zdziwiłam się jednak, że tylko skórki wykorzystujesz.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi cudownie pachnieć! Myślisz, że nadawałby się do nasączania biszkoptów?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to się zapowiada pysznie! :) Cytrynówkę piłam, ale w wersji pomarańczowej musi być jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobny! Jest u Nas zawsze hitem każdych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, ale piekny kolor :) z chęcią bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowego likieru jeszcze nigdy nie robiłam, ale ten wydaje się być bardzo prosty w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger