środa, 18 kwietnia 2018

Szybka zupa meksykańska, danie jednogarnkowe

Dzisiejsza propozycja to danie z serii jedno garnkowych. Zapytałabym kto takie lubi, ale nie wiem czy jest choć jedna osoba, która nie lubi ;) Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory, lub ciężkie dni gdzie nie mamy już ochoty na nic jak tylko zjeść coś dobrego i szybkiego.

Składniki:
400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli 
1 duża cebula, najlepiej czerwona
700 ml passaty pomidorowej
1 łyżka słodkiej papryki
sos chili z domowej spiżarni
sól, pieprz, świeża natka pietruszki
3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli i mięsa
woda lub bulion ilość zależy od waszych upodobań czy zupa ma być rzadka czy na gęsto




Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na patelni, siekając je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie razem z mięsem ale wrzucając kilka minut później. Przekładamy do głębokiego garnka, ja od razu zaczynam wszystko smażyć w głębokiej patelni.
Po podsmażeniu mięsa z cebulą dodajemy bez odcedzania kukurydzę, fasolę i pomidory, następnie przyprawiamy słodka i ostrą papryką. Całość zalewamy chili i passatą pomidorową. Jeśli chcemy rzadszą zupę, dodajemy bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Gotujemy około 30 minut i obiad mamy gotowy.