18 kwietnia

Szybka zupa meksykańska, danie jednogarnkowe

Dzisiejsza propozycja to danie z serii jedno garnkowych. Zapytałabym kto takie lubi, ale nie wiem czy jest choć jedna osoba, która nie lubi ;) Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory, lub ciężkie dni gdzie nie mamy już ochoty na nic jak tylko zjeść coś dobrego i szybkiego.

Składniki:
400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli 
1 duża cebula, najlepiej czerwona
700 ml passaty pomidorowej
1 łyżka słodkiej papryki
sos chili z domowej spiżarni
sól, pieprz, świeża natka pietruszki
3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli i mięsa
woda lub bulion ilość zależy od waszych upodobań czy zupa ma być rzadka czy na gęsto




Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na patelni, siekając je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie razem z mięsem ale wrzucając kilka minut później. Przekładamy do głębokiego garnka, ja od razu zaczynam wszystko smażyć w głębokiej patelni.
Po podsmażeniu mięsa z cebulą dodajemy bez odcedzania kukurydzę, fasolę i pomidory, następnie przyprawiamy słodka i ostrą papryką. Całość zalewamy chili i passatą pomidorową. Jeśli chcemy rzadszą zupę, dodajemy bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Gotujemy około 30 minut i obiad mamy gotowy.




15 komentarzy:

  1. takie zupy to zawsze strzał w 10! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy takie jednogarnkowe dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dania jednogarnkowe uwielbiam. Bardzo apetycznie to wygląda :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna zupa . Dania jednogarnkowe sposób na niemarnowanie czasu .Apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna, z mojej strony dorzuciłabym tylko ostrą papryczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Grzechem byłoby nie spróbować❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Sycąca i konkretna.
    I bardzo kolorowa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie wygląda, chociaż chyba spróbowałabym zrobic w wersji wege :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybko i smacznie! Spróbuj zrobić też w wersji wege, pewnie będzie wielu chętnych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa jest dobra na wszystko! :-) czesto gości w moim domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie nie tylko na chłodniejsze dni. W Meksyku chłodno nie jest a oni jedzą takie syte dania z fasola i mięsem. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno już nie robiłam takiego dania, a lubię i to bardzo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej! Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie się prezentuje :D bardzo lubię takie smaki. Musze koniecznie wypróbować przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger