11:52:00

Chlebek zapiekany z masłem czosnkowym i serem, idealny do dań z grilla

Chleb zapiekamy w piekarniku to idealny dodatek do dań z grilla, ale myślę że sprawdził by się w wielu kwestach. On jest po prostu przepyszny. Szykowałam dla Was przepis już dawno i ledwo co zdążyłam majówkę. Łapcie przepis i szykujcie, mówię Wam z pewnością zaskoczycie swoich gości.


Składniki:
1 chleb pszenny nie krojony
15 dag masła
15 dag startego sera, który się fajnie rozpuszcza
pęczek natki pietruszki
10 ząbków czosnku
sól


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 -200 stopni.
Chleb nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę, nie przecinając spodu.
Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Doprawiamy solą i całość mieszamy z miękkim masłem. W dziury między nacięciami chleba wkładamy masło ziołowe i starty ser. Resztką sera posypujemy chleb po wierzchu.
Chleb dokładnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika.
Zapiekamy przez 25 minut, następnie zdejmujemy folię z góry chleba i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut, by skórka pięknie się przyrumieniła. Podajemy od razu po upieczeniu.



8 komentarzy:

  1. wygląda mega apetycznie! w sam raz do kiełbasek z grilla!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to pyszny dodatek do posiłku z grilla.
    Ja mogę jeść sam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Idealny na grilla :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś szukałem czegoś podobnego w sieci. I proszę mam, z chęcią się skuszę bo wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam taki chlebek na Pinterest i już od jakiegoś czasu o nim myślałam. Twój wygląda super! Pora samej się za niego zabrać 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ciepło na pewno smakuje niesamowicie :) Pomysł świetny na majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam podobne przepisy na taki chlebek w sieci i zawsze mnie kusiły :) Twój wygląda tak pysznie, że koniecznie muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, do majówkowego grilla będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger