Nie masz za dużo czasu na obiad, proszę bardzo... Pyszne polędwiczki przygotujesz w 30 minut. To chyba nie dużo jak na tak efektowny i smaczny obiad. Wypróbuj koniecznie, bo jest tego wart ;-) Dlaczego? Oprócz obłędnego smaku warto też wspomnieć o korzyściach zdrowotnych takiego posiłku. Indyk jest chudym i nietuczącym mięsem, a także dobrym źródłem mikroskładników, np. selenu, niacyny i cynku, czy też witamin B12 i B6. Poza mikroskładnikami to mięso jest także wspaniałym źródłem wysokiej jakości białka i kolagenu ważnego dla zdrowia naszych stawów. To składnik szczególnie cenny dla osób starszych, cierpiących na bóle i schorzenia stawów oraz sportowców. Także wcinajmy na zdrowie!
Składniki:
2 polędwiczki z indyka
1 opakowanie przyprawy do żeberek
pieprz w ziarnach
2 ząbki czosnku
olej
Wykonanie:
Na początku robimy marynatę, w moździerzu ugniatamy 2 obrane ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu, następnie dodajemy przyprawę do żeberek, mieszamy. Polędwiczki z indyka smarujemy marynatą i na 2 godziny chowamy do lodówki.
Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut do temperatury 200 stopni.
Czas pieczenia zależy od wielkości polędwiczek, mniejsze pieczemy nawet i 20 minut.
PIęknie wygląda <3 Chętnie wypróbuje. W końcu indyk to bardzo wartościowe źródło białka :-)
OdpowiedzUsuń~K.
Czyli nie 30 minut, tylko 2,5 godziny....
OdpowiedzUsuńO tym samym pomyślałam ☺️
UsuńSkąd pani Kasia wzięła 2.5 godziny ? Chyba pomyliła filet z indyka z małą polędwiczką��
UsuńZ tego, że 2 godziny się marynuje, a potem 30 minut piecze
UsuńTrochę dużo jak na mnie te 2,5 godziny.Szkoda że tak świat nie poszedł do przodu żeby to szybciej było.
OdpowiedzUsuńZapewne chodzi o to że czas przygotowania dwie godziny plus 30minut pieczenia.
OdpowiedzUsuń30 min.pieczenia,dluzej bylaby podeszwa
OdpowiedzUsuń