Składniki na blachę 35 x 35 lub 25 x 35:
115 g masła
200 g cukru
pół szklanki oleju
szczypta soli
2 duże jajka
mały kubeczek jogurtu waniliowego
300 g mąki orkiszowej
60 g kakao
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach około 400 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeże owoce
Przygotowanie:
Wszystkie składniki jak do większości ciast powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, przesiewamy i łączymy razem z solą, kakao, proszkiem do pieczenia.
Masło i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając do całkowitego połączenia się składników.
Dodajemy olej, ciągle ucierając. Następnie suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem ciagle miksując.
Na koniec dodajemy startą cukinię, delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównujemy i układamy ulubione owoce.
Pieczemy w temperaturze 170 º C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz