17 sierpnia

Brownie z cukinii z owocami

 



Składniki na blachę 35 x 35 lub 25 x 35:

115 g masła 
200 g cukru 
pół szklanki oleju
 szczypta soli 
2 duże jajka 
mały kubeczek jogurtu waniliowego
300 g mąki orkiszowej
60 g kakao 
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach około 400 g 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
świeże owoce



Przygotowanie:
Wszystkie składniki jak do większości ciast powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną, przesiewamy i łączymy razem z solą, kakao, proszkiem do pieczenia. 
Masło i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 
Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając do całkowitego połączenia się składników. 
Dodajemy olej, ciągle ucierając. Następnie suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem ciagle miksując. 
Na koniec dodajemy startą cukinię, delikatnie mieszamy. 
Przekładamy ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, 
wyrównujemy i układamy ulubione owoce.
Pieczemy w temperaturze 170 º C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger