niedziela, 29 kwietnia 2018

Kolorowy galaretkowy deser

Lato w pełni, no dobra wiosna ale bardzo ciepła ;) w sam raz na to majówkowe słoneczko mam dla Was uroczy, kolorowy deser. Bardzo prosty w przygotowaniu a efekt zniewalający.

Już kiedyś podobny deser zrobiłam i przepis znalazł się na blogu, wtedy wykorzystałam jogurt naturalny i żelatynę. Tym razem zrobiłam wersję bardziej kolorową, z wykorzystaniem samych galaretek, jogurtu greckiego oraz pysznych herbatników black od firmy Cukry Nyskie.


Składniki:
400 g jogurtu greckiego
4 galaretki o różnych smakach
2 galaretki przeźroczyste, takie same lub inne
kilka truskawek na wierzch do dekoracji
herbatniki od Cukry Nyskie, tym razem użyłam black




Przygotowanie: 
Cztery kolorowe galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy, czekamy aż stężeją. 
Po 2 godzinach rozpuszczamy następne 2 galaretki, pierwszą przeźroczystą w 400 ml wody 
i zostawiamy do powolnego wystudzenia się, a drugą rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, 
po przestudzeniu mieszamy z jogurtem greckim.

Kolorowe galaretki kroimy w kostkę. Formę wykładamy folią spożywczą. Na spód kładziemy herbatniki. Chłodną, lekko tężejącą masę jogurtową przedkładamy do formy na przemian 
z galaretkami. Tak żeby się połączyły i razem stężały. 

Na wierzch wykładamy truskawki lub inne owoce. U nas było ich ostatecznie mało, ponieważ pomocnik skonsumował kilka (kilkanaście) przez położeniem na deser.

Całość zalewamy tą ostatnią tężejącą galaretką przeźroczystą.
Przykrywamy deser folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby deser całkowicie stężał.