poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Różowe naleśniki budyniowe

Dzień dobry! Plan mam taki, że wracamy do akcji "Pomysł na śniadanie" i co poniedziałek
 z samego rana będą pojawiać się śniadaniowe propozycje. Dzisiaj przed Wami propozycja 
na słodko, ale właściwie na słono również możemy ją przerobić nie dodając cukru.

Delikatne, cieniutkie a do tego bardzo elastyczne. Takie naleśniki przygotowujemy podobnie jak klasyczne ciasto naleśnikowe. Dodajemy tylko budyń, ale ciasto powinno być nadal płynne.
Do środka dodajemy budyń waniliowy lub smakowy, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam budyń malinowy, dzięki temu naleśniki uzyskały fajny kolor i smak.
  
Składniki na około 8 naleśników:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 op. budyniu smak dowolny, u nas malinowy stąd różowe naleśniki
5 czubatych łyżek mąki 
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju 


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski lub kielicha od blendera, musimy dobrze je wymieszać trzepaczką, mikserem lub blenderem kielichowym właśnie.


Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia.