czwartek, 19 kwietnia 2018

Penne rigate z sosem bolognese

Jak nie mam pomysłu na obiad ewentualnie czasu na gotowanie, tak jak dzieje się to teraz kiedy przyszły ciepłe dni i dzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar, mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni.


Składniki:
400 gram makaronu penne rigate
500 gram mięsa mielonego
500 ml passaty pomidorowej do Jamar
1 cebula
sól, pieprz, dużo świeżej bazylii
6 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i cebuli



Przygotowanie:
Wodę na makaron gotujemy z dodatkiem soli, do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Smażymy do zarumienienia cebuli.
Dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżo posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 30 minut.
Gotowy sos podajemy z makaronem. Mieszamy wszystko razem (my tak najbardziej lubimy) ale można też suchy makaron polać sosem.