04 kwietnia

Mleko owsiane


Mleko owsiane mozna przygotować w dwóch wersjach, pierwsza gdzie płatki zalewamy gorącą wodą i druga gdzie namaczamy płatki przez całą noc. Mleko uzyskujemy przez wyciśnięcie namoczonych płatków lub poprzez zmiksowanie w blenderze. Takie mleko używamy do bezpośredniego picia, ale najlepiej smakuje po delikatnym doprawieniu np. syropem smakowym lub po dodaniu kakao. Mleko owiane możemy wykorzystywać tak jak mleko krowie do przygotowania naleśników, wypieków, koktajli.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych 
4 szkalnki wody przegotowanej letniej


Przygotowanie:
1 szklankę płatków owsianych zalewamy 2 szkankami wody, zostawiamy na noc do namoczenia.
Rano przelewamy do dzbanka od miksera i dodajemy kolejne 2 szklanki wody. Miksujemy wszystko na gładko. Następnie przecedzamy przez drobne sito lub gazę.
Tak przygotowane mleko w lodówce może stać 2-3 dni maksymalnie.


4 komentarze:

  1. "1 szklankę płatków owsianych zalewamy 2 szkankami mleka"....rozumiem ze chodzilo o wode?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłyśmy często a ostatnio jakoś zdarza nam się kupować gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę wreszcie zrobić, bo płatki mam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger