W tym roku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze
bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie
i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta.
Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek <klik>.
100 g mąki pszennej
100 g mąki kokosowej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru
3 jajka
szczypta soli
kruszonka:
60 g mąki kokosowej
2 łyżki cukru
50 g masła
dodatkowo:
śliwki
Przygotowanie:
W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Powinna mieć konsystencję grubszego mokrego piasku.
Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy sól, cukier, jajka i posiekane masło.
Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia.
Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia kruszonki.
Inspiracja na to wspaniałe ciacho pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami.
uwielbiam mąkę kokosową i jej delikatny posmak kokosa, ale nigdy nie probowałam ze śliwkami. Chętnie przetestuje Twoje ciasto bo wygląda jak tradycyjne ciasto domowe które piecze mama.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, super pomysł na kruszonkę z mąki kokosowej ❤️
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym teraz...
Jezeli to tak smakuje jak wyglada u Ciebie... To ja z checia pofatyguje sie po porcje ;) a tak na powaznie..
OdpowiedzUsuńBrawo :) zdolniacha :)
To musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńMijałam się ostatnio z mąką kokosową, ale nie kupiłam jej.. Chyba muszę w końcu ją przetestować, bo ciacho wygląda super!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie śliwek i kokosu :-) chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takiego połączenia! Ale zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że zapisuję ten przepis i biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńNareszcie wykorzystam zapas mąki kokosowej, który mam w szafce :) ciasto prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńpycha! uwielbiam połączenie kokosa z owocami w ciastach i deserach, a przecież teraz czas właśnie na śliwki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy jak śliwki się tak fajnie przypieką <3
OdpowiedzUsuń