03 sierpnia

Blondies z białą czekoladą

Pyszne jasno złote ciasto z dodatkiem białej czekolady. W smaku i strukturze coś pomiędzy biszkoptem a ciastem jogurtowym.  Jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu jak i pieczeniu, jednym słowem błyskawiczne. Bardzo fajnie będzie się komponowało z dodatkami tj.migdały czy owoce, dodatek czekolady wrzuconej przed pieczeniem z pewnością jeszcze podkręci jego smak. Blondies to taka żona klasycznego ciemnego brownies.


Składniki na formę 28 x 22 cm:
100 g białej czekolady
80 g masła 
1/3 szklanki cukru 
2 jajka 
3/4 szklanki mąki pszennej 
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią




Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z palnika i dodajemy 100 g białej posiekanej czekolady, mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego.

W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajka i ciepłą czekoladę, miksujemy na gładką masę.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem foremki do brownies. Pieczemy w temperaturze 180º C około 20 minut. Studzimy przy wyłączonym piekarniku i lekko uchylonych drzwiach przez ok 10 minut, następnie wyjmujemy do całkowitego ostudzenia. Zbyt wczesne wyjęcie powoduje, że ciasto może nam opaść.



10 komentarzy:

  1. Bardzo eleganckie ciacho i fajne zdjęcia ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest przepyszne, bo składa się z samych dobrych składników. Bardzo podoba mi się struktura ciasta w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! :-) jakis czas temu w jednej w warszawskich restauracji jadłam deser,.ktory nazywał się "brownie and blondies pod chmurką" :-) było to.coś niesamowitego! I biała część wyglądała dokładnie jak Twoja! Chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta!
    Na peweno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo lekkie ciacho😉To lubie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Biala czekolada mowi sama za siebie :) oj, juz czuje smak slodkosci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No takiej wersji to jeszcze nie jadłam! Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasza siostra kiedyś robiła blondies ale wyszło jej zdecydowanie za słodkie (cukier w cukrze) xD Musi teraz spróbować tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie zjadłabym z ciemną czekoladą. Za białą nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, lubię białą czekoladę, chętnie zrobię w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger