niedziela, 30 sierpnia 2015

Domowy koncentrat pomidorowy

Do przygotowania koncentratu pomidorowego nadaje się każda odmiana pomidorów tak naprawdę, nie mniej jednak najlepsze są takie jędrne i mięsiste np.lima. 
Dodatkowo any skrócić czas przygotowania koncentratu, opracowałam metodę pieczenia ich, następnie pozostawienia do wystudzenia. To można zrobić przerwie na reklamę podczas oglądanie ulubionego serialu ;) Dzięki pieczeniu dynia odparowuje już w piekarniku dlatego później czas parowania jest znacznie krótszy.

Składniki:
10 kg dojrzałych pomidorów np.lima
3 łyżki soli
opcjonalnie cukier ok 2-3 łyżek


Przygotowanie:
Pomidory pieczemy w piekarniku w 200  stopniach ok 20 minut, obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki. Następnie blendujemy na gładki krem. Przekładamy do garnka dodajemy sól i gotujemy a raczej odparowujemy aby uzyskać wymaganą gęstość.
Opcjonalnie raze z solą dodajemy cukier, ja go nie dodałam ponieważ użyta odmiana pomidorów sama w sobie była słodka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz