18 listopada

Makaron spaghetti z drobiowym bolognese

Klasyczny sos bolognese uwielbiany jest przez moje dzieciaki, chociaż myśle że to stała pozycja 
w menu obiadowym niejednego domu. Dzisiaj stosując podobną recepturę przygotowałam wersję drobiową, lżejszą, szybszą ale tak samo smakowitą. Ten sos idealnie będzie pasował do różnych rodzajów makaronu, penne,farfalle czy fusilli.

Składniki na sos:
1 mała cebulka 
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
500 gram mięsa z piersi kurczaka
sól, pieprz do smaku
płaska łyżeczka oregano
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml wody



Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, sól, pieprz, oregano. Mieszamy i smażymy ok. 15 minut. 
Dodajemy przecier pomidorowy i wodę, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger