Klasyczny sos bolognese uwielbiany jest przez moje dzieciaki, chociaż myśle że to stała pozycja
w menu obiadowym niejednego domu. Dzisiaj stosując podobną recepturę przygotowałam wersję drobiową, lżejszą, szybszą ale tak samo smakowitą. Ten sos idealnie będzie pasował do różnych rodzajów makaronu, penne,farfalle czy fusilli.
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
500 gram mięsa z piersi kurczaka
sól, pieprz do smaku
płaska łyżeczka oregano
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml wody
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, sól, pieprz, oregano. Mieszamy i smażymy ok. 15 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy i wodę, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz