poniedziałek, 11 stycznia 2016

Chleb z żytniej mieszanki

W akcji "Ciasto na niedzięlę " smażyliśmy racuszki, to dlaczego by nie upiec chleba. Tym razem w akcji "Wypiekanie na śniadanie". Przepis na chleb pochodzi z bloga Smaki Alzacji ale ja nie byłabym sobą gdybym nie urozmaiciła czegoś, a tak naprawdę wszystkiego. Ponieważ nie miałam dostępnych skaldnikó na chleb bezglutenowy, postanowiłam kupić żytnią mieszankę. Może mi dziewczyny wybaczą ta calkowitą zmianę przepisu, liczy się to co powstało czyli pyszny chlebek.

Składniki:
1 kg mieszanki do wypieku chleba z mąki żytniej
620 ml wody
30 gram świeżych drożdży



Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera i miksujemy do połączenia składników około 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośniętą masę wykładamy do połowy blaszki natłuszczonej i oprószonej mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na 50 minut lub suchego patyczka. Wyjmujemy z blaszki od razu po upieczeniu i studzimy na kratce kuchennej.




W tym tygodniu wspólnie wypiekali: Dorota, Joanna, BernadettaPatrycja, Ewa, Asa 

12 komentarzy: