Wydawałoby się że to jedne z najłatwiejszych ciasteczek owsianych, wystarczy zmieszać składniki łyżką.
Moje ciasteczka powstały głownie na bazie płatków owsianych błyskawicznych. Ale można je przygotować dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych, mącznych i innych i za każdym razem ich smak może być inny.
Składniki:
- 200 gram płatków owsianych błyskawicznych
- 70 gram pestek dyni
- 40 gram pestek słonecznika
- 200 gram płatków owsianych błyskawicznych
- 70 gram pestek dyni
- 40 gram pestek słonecznika
- 30 ml syropu waniliowego
- 80 gram miodu akacjowego
- 40 ml oliwy z oliwek
- 12 gram rodzynek
Wykonanie:
Oliwę, syrop i miód podgrzewamy do połączenia składników.
Pozostałe suche składniki tj.płatki, pestki dyni i słonecznika, rodzynki mieszamy w jednej misce. Zalewamy podgrzaną oliwą i mieszamy łyżką.
Płaską, kwadratową formę 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Płatki układamy na blaszce, mocno ugniatamy. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni 25-30 minut.
- 80 gram miodu akacjowego
- 40 ml oliwy z oliwek
- 12 gram rodzynek
Wykonanie:
Oliwę, syrop i miód podgrzewamy do połączenia składników.
Pozostałe suche składniki tj.płatki, pestki dyni i słonecznika, rodzynki mieszamy w jednej misce. Zalewamy podgrzaną oliwą i mieszamy łyżką.
Płaską, kwadratową formę 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Płatki układamy na blaszce, mocno ugniatamy. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz