21 czerwca

Bociany lubelskie

Kuchnia lubelska to podobno sztuka kulinarna jednego ze wschodnich regionów Polski.
Wiele tradycyjnych potraw z Lubelszczyzny znalazło się na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To taka duma nasza!

W najnowszym numerze Magazynu Aromat, który współtworzę znajdziecie mnóstwo przepisów regionalnych, wywodzących się z Lubelszczyzny.
Zajrzyjcie do Nas jeśli poszukujecie inspiracji czy jesteście ciekawi co jedli nasi dziadkowie 
czy pradziadkowie a wywodzi się z naszego regionu. 
A może nadal te potrawy goszczą w Waszym domu.

Dzisiaj prezentuję przepis na bociany lubelskie, czyli takie nasze pierogi gdyż przepis na ciasto jest taki sam, farsz natomiast powstał z surowych ziemniaków i cebulki podprażonej.  
Danie proste, nieskomplikowane, sycące, do przygotowania z produktów dostępnych bez trudu. I taka właśnie była dawna/jest kuchnia lubelska.
Składniki:
farsz:
1 kg ziemniaków
2 sztuki cebuli
sól, pieprz
1 łyżka tłuszczu

ciasto:
1 kg mąki
1,5 szklanki wody
sól
1 jajko

dodatkowo:
1 łyżka tłuszczu
300 gram boczku





Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Mąkę łączymy z ciepłą wodą i zagniatamy ciasto. 
Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 kawałki. Zostawiamy, przykryte ściereczką aby ciasto odpoczęło.

Ziemniaki obieramy, płuczemy pod wodą. Następnie ścieramy na drobnych oczkach. 
Dodajemy startą lub posiekaną cebulę. Na patelnie wykładamy tłuszcz, rozpuszczamy. 
Wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej starte ziemniaki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dość obficie.
Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy farsz ziemniaczany.
Rozsmarowujemy go na całej długości. Zwijamy w rulon. Następnie kroimy go w kawałeczki
 tak około 4-5 cm, prosto lub pod skosem, wg uznania.
Bociany wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Serwujemy na ciepło, polane tłuszczykiem i podsmażonym boczkiem.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger