Składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- wiązka rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Rabarbar pociąć na mniejsze kawałki. Mieszamy 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odstawiamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy owoce. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz