Truskawki, truskawki, truskawki....sezon truskawkowy powoli dobiega końca ;-( Na szczęście są odmiany wczesne i późne więc możemy po delektować się jeszcze troszkę przepysznymi ciastami czy musami truskawkowymi ;-) U mnie była już sałatka, był mus, jest i ciasto drożdżowe...
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki- 50 g kostki drożdży
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 3 łyżki roztopionego masła
- truskawki
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, cukier i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
Na wierzch wykładamy truskawki, posypać przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 1 godzinę.
Kruszonka: mąkę, cukier, miękkie masło wyrobić palcami i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz