Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 300 ml pulpy pomidorowej
- 1 cebula
- pęczek bazylii
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- 6 szt szparag zielonych
- łyżka masła
Wykonanie:
Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Na pozostałym oleju smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Usmażoną pierś przekładamy do garnka, zalewamy pulpą pomidorową z cebulką i posiekaną bazylią. Zagotowujemy wszystko razem.
Na rozgrzanym maśle smażymy szparagi kilka minut z obu stron. Łącznie około 10 minut. Masło powinno się zarumienić i nabrać lekko orzechowego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz