Ale jeśli o serach już mowa to poza moimi ukochanymi oscypkami z grilla z żurawiną, myślałam jak można skomponować danie / deser z ich wykorzystaniem. Myślałam, myślałam i wymyśliłam...
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 5 oscypków góralskich tradycyjnych
- ½ płaskiej łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 2 listki suszonej szałwii
- czarny pieprz i sól do smaku
- koperek
Wykonanie:
- czarny pieprz i sól do smaku
- koperek
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wlewamy w rondelek, dodajemy cebulę, szałwię i inne przyprawy i duuuużo koperku oraz starty ser. Gotujemy aż ser się rozpuści. W razie potrzeby możemy posolić. Wykładamy w sos gorący makaron i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz