Przy sobocie mam dla Was przepis na rewelacyjne śniadanie. Możecie je zaserwować już dziś lub przygotować składniki na jutro. Wykwintne śniadanie które nie zajmie więcej niż 20 minut, wchodzicie w to?
Danie bardzo proste a jakże efektowne. Schłodzony grecki jogurt z dodatkiem czosnku,płynne jajko i świeże pieczywo, to połączenie to po prostu niebo w gębie.
Powiem Wam, że takie jajka to też świetna propozycja na wielkanocny stół!
20 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
jajka w koszulce:
4 jajka
3 łyżki octu
woda
Przygotowanie:
Jogurt grecki mieszamy z rozgniecionym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Wodę gotujemy w garnku, dodajemy do niej ocet. Zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko lekko wrzała. Jajka wbijamy pojedynczo do małego kubeczka. Mieszamy wodę w garnku, tak aby zrobił się wir. Następnie wlewamy jajko z kubeczka do wirującej wody. Gotujemy przez 3 minuty do płynnego żółtka lub 5-6 minut do żółtka twardego. W czasie gotowania jajka mieszaj delikatnie wodę łyżką, aby woda wirowała wokół niego. jajka gotujemy jedno po drugim.
Wyjmujemy jajko przy pomocy łyżki cedzakowej i albo połóż bezpośrednio na talerz albo do miseczki z zimną wodą na chwilę (pół minuty) a następnie na talerz.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy paprykę.
Jogurt grecki rozsmarowujemy na dwóch talerzach lub miskach na ich dnie.
Kładziemy na wierzch jajka w koszulkach.
Polewamy masłem z dodatkiem papryki.
Podajemy np.z bagietką czosnkową lub tostami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz