02 marca

Çılbır, czyli jajka po turecku

Przy sobocie mam dla Was przepis na rewelacyjne śniadanie. Możecie je zaserwować już dziś lub przygotować składniki na jutro. Wykwintne śniadanie które nie zajmie więcej niż 20 minut, wchodzicie w to?
Danie bardzo proste a jakże efektowne. Schłodzony grecki jogurt z dodatkiem czosnku,płynne jajko i świeże pieczywo, to połączenie to po prostu niebo w gębie.
Powiem Wam, że takie jajka to też świetna propozycja na wielkanocny stół!

Składniki:
20 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz

jajka w koszulce:
4 jajka
3 łyżki octu
woda





Przygotowanie:
Jogurt grecki mieszamy z rozgniecionym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 

Wodę gotujemy w garnku, dodajemy do niej ocet. Zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko lekko wrzała. Jajka wbijamy pojedynczo do małego kubeczka. Mieszamy wodę w garnku, tak aby zrobił się wir. Następnie wlewamy jajko z kubeczka do wirującej wody. Gotujemy przez 3 minuty do płynnego żółtka lub 5-6 minut do żółtka twardego. W czasie gotowania jajka mieszaj delikatnie wodę łyżką, aby woda wirowała wokół niego. jajka gotujemy jedno po drugim.
Wyjmujemy jajko przy pomocy łyżki cedzakowej i albo połóż bezpośrednio na talerz albo do miseczki z zimną wodą na chwilę (pół minuty) a następnie na talerz. 

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy paprykę. 

Jogurt grecki rozsmarowujemy na dwóch talerzach lub miskach na ich dnie. 
Kładziemy na wierzch jajka w koszulkach.
Polewamy masłem z dodatkiem papryki.
Podajemy np.z bagietką czosnkową lub tostami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger