Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego.
W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach, ale również w dużych marketach na dziale
z produktami egzotycznymi możemy kupić dodatki do stworzenia domowego sushi.
Przygotowanie sushi wydaje się być skomplikowane, ale to tylko pozory.
W rzeczywistości zrobienie tej pysznej potrawy wcale nie jest takie trudne.
Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów sushi. Wszystkie są przepyszne, ale różnią się od siebie wyglądem i smakiem.
TEMAKI - rolka zwijana na kształt rożka;
SUSHI - kulka ryżu otoczona tasiemką z wodorostów, wypełniona rybą lub owocami morza;
NIGIRI - wałeczek ryżu, na który nałożony jest kawałek ryby z wodorostem w środku;
SASHIMI - Platy surowej ryby podawane z wasabi i imbirem;
FUTOMAKI - duża rolka, często z dodatkiem grzybów, mało ryżu, dużo wypełnienia
MAKI - zobaczymy niżej, gdyż na nie podajemy wam przepis.
Składniki dla 3-4 osób:
200 gram ryżu do sushi
200 gram łososia wędzonego
świeży tuńczyk, krewetki, paluszki krabowe
krewetki
1 ogórek szklarniowy
1 papryka
1 avocado
szczypior
sałata
sezam
może być mango, ananas
4 arkusze nori - listki prasowanych alg morskich
zalewa:
2 łyżki octu ryżowego
2 szczypty soli
2 łyżeczki cukru
dodatkowo:
mata bambusowa do zawijania sushi
marynowany imbir
sos sojowy
pasta wasabi
ostry nóż do krojenia
Przygotowanie:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
U mnie był w proporcji 2:1 (czyli dwie porcje wody do jednej porcji ryżu)
Ryż taki należy kilkakrotnie płukać, a następnie gotować. Gotujemy 12 minut na małym ogniu, a następnie zostawiamy pod przykryciem 15 minut.
2. Przyrządzamy zaprawę do ryżu: składniki podgrzewamy, po rozpuszczeniu cukru wlewamy do gorącego ryżu, mieszamy łyżką. Ryż studzimy.
Po wymieszaniu przekładamy do miski i zostawiamy „na odpoczynek”.
3. Nori układamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Układamy warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki, avocado i innych warzyw lub dodatków.
4. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Rolując matę nadajemy kształt sushi, czyli rolki, kwadraty czy nawet trójkąty.
5. Zwinięte sushi kroimy na równe części.
6. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i/lub wasabi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz