Lato, lato, lato czeka...
razem z latem czeka rzeka... chciałoby się zaśpiewać, zabrać plecak i wyruszyć na piknik.
I generalnie można, tylko gdzie jest słońce?!
Kolejny weekend i kolejny niby ciepły dzień lecz pochmurny.
Na poprawę nastroju zostawiam Wam przepis na sałatkę dobrą na piknik, dobrą też na grilla, stąd nazwa grillowa.
Składniki są powszechnie dostępne całym rokiem, ale wiadomo te letnie najlepsze.
W tym tkwi cała kwintesencja lata.
Taką sałatkę możemy też zabrać ze sobą do pracy, czy na podróż.
Przepis jest prosty i uniwersalny.
150 g makaronu
1 opakowanie sera typu tera
3-5 szt ogórków kiszonych
3-5 szt młodych ziemniaków
5 łyżek oleju
sos sałatkowy,pieprz
2 garści fasolki szparagowej
1 szt czerwonej cebuli
3 szt świeżych pomidorów
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Fasolkę szparagową do miękkości ale żeby była jeszcze chrupka.
Młode ziemniaka obieramy i gotujemy. Kroimy na 6- 8 częsci z zależności od wielkości ziemniaka.
Ogórka kiszonego, pomidory i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Ser feta odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy olejem i posypujemy sosem sałatkowym.
Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz