Wspaniała, szybka i prosta sałatka do grilla, na imprezę lub kolację.
Z ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą.
Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach.
Składniki
200 gram makaronu orzo
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
5 plastrów ananasa w zalewie
200 gram żółtego sera w kawałku
200 gram mielonej wołowiny, kupuję taką porcjowaną na tatar
tłuszcz do podsmażenia wołowiny
ząbek czosnku
kawałek pora ok 5 cm
szczypiorek
sól, pieprz
majonez
2 łyżki ostrego ketchupu z papryczką habanero
Przygotowanie:
Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, dodając ząbek czosnku. Na koniec sól i pieprz.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Warzywa z puszki odsączamy, fasolę płuczemy pod bieżącą wodą.
Ananasa kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy. Pora kroimy w półplasterki.
Ser kroimy w kostkę wielkości fasoli czerwonej.
Wszystko wrzucamy do 1 miski, mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, majonezem i keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz