Pęczak jak i wiele innych kasz, jest niedoceniony w polskiej kuchni. Przede wszystkim jest bardzo zdrowy, doda ci mnóstwa energii. Z tej kaszy można przygotować np. pyszne sałatki. Oto przepis na jedną z nich.
Sałatka z kaszą pęczak zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy i mnóstwo warzyw. Ta sycąca propozycja dobrze smakuje na kolację, jak i lunch. Jak dodamy do niej chude mięso w postaci kurczaka, powstanie nam z tego naprawdę dobry pełnowartościowy posiłek.
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
1/3 szklanki czarnych oliwek
3 plastry suszonych pomidorów
1 sztuka ogórka szklarniowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 dymka ze szczypiorkiem
4 łyżki kukurydzy konserwowej
ok 100 gram papryki konserwowej ( 3-4 kawałki)
ok 100 gram ogórków w occie tzw.pikli
sól, pieprz
2 łyżki oleju w którym były suszone pomidory
1,5 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie:
1/2 dużej piersi z kurczaka
papryka w proszku do przyprawienia piersi z kurczaka
kolendra młotkowana z pieprzem
olej do smażenia kurczaka
Przygotowanie:
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę, pikle, suszone pomidory i oliwki kroimy na małe kawałki. Natkę pietruszki i dymkę drobno siekamy.
Do dużej miski przekładamy ugotowaną i wystudzoną kaszę pęczak,oliwki, ogórki, paprykę, suszone pomidory, natkę, dymkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy olej i sok z cytryny, mieszamy.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny przed podaniem.
Opcjonalnie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, przyprawiając kolendrą, papryką i solą. Mięso pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz