Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, szczególnie przydatna w te chłodne już sierpniowe wieczory, które przyszły do nas zbyt szybko. Pierwsze skrzypce grają tym razem rozgrzewające, aromatyczne przyprawy, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru - kumin, kolendra i kurkuma. Uzupełnieniem smaku jest papryczka chilli, słodka papryka oraz czosnek.
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1/2 pora
2 mała marchewki
400 g ziemniaków
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 litr wody
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
1 puszka mleka kokosowego
przyprawy utłuczone w moździerzu:
1 płaska łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą na sicie kilkukrotnie, aż woda przestanie mieć mleczny kolor.
Następnie szklankę sypkiej soczewicy, zalewamy litrem wody, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę warzywa marchew, pora i ziemniaki i gotujemy ok 20 minut. Do gotowania dodajmy również liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw, gdyż czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko i ugotuje się jako pierwsza. Podsmażamy na patelni na oleju czosnek i cebulę. Dodajemy do gotującej się soczewicy, następnie wsypujemy przyprawy utłuczone w moździerzu. Całość dokładnie blendujemy do konsystencji jednolitego kremu. Jeśli wyjdzie nam zbyt gęsty, a preferujemy rzadsze krem dodajemy wody.
Serwujemy z uprażonymi pestkami np.słonecznika lub grzankami ewentualnie olejem lnianym. Każdy dodatek będzie pasował idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz