06 listopada

Humus z dynią

Hummus z dynią przygotowuje się niemal tak samo, jak klasyczny – najpierw trzeba zmiksować ciecierzycę z tahiną i cytryną, a na koniec dodać dyniowe purée, wtedy uzyskamy gładką kremową kosystencję. Piękny słoneczny kolor zawdzięczamy dyni, curry i kurkumie.

Składniki:

300 g ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka puree z pieczonej dyni hokkaido
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka tahini
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki płatków habanero
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz





Przygotowanie:
Suchą ciecierzycę moczymy kilka godzin w ziemnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dynię pieczemy w piekarniku, jeśli użyjemy Hokkaido to pieczemy ją razem ze skórką, oczyszczoną aby z pestek ze środka i umytą. Studzimy i blendujemy. W przypadku innej dyni należy ją obrać przed pieczeniem i być może jeszcze odsączyć przez gazę aby była jak najgęstsza.
Ciecierzycę wkładamy do miski, dodajemy oliwę i zacząć miksować. Można dodać 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się miksowało.
W między czasie dodajemy przygotowane puree z dyni, tahinę, obrany czosnek, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką konsystencję.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger