Hummus z dynią przygotowuje się niemal tak samo, jak klasyczny – najpierw trzeba zmiksować ciecierzycę z tahiną i cytryną, a na koniec dodać dyniowe purée, wtedy uzyskamy gładką kremową kosystencję. Piękny słoneczny kolor zawdzięczamy dyni, curry i kurkumie.
Składniki:
300 g
ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka puree
z pieczonej dyni hokkaido
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 czubata łyżka
tahini
1 ząbek
czosnku
1 łyżeczka
przyprawy curry
1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki
płatków habanero
1/2 łyżeczki
kurkumy
sól i pieprz
Suchą ciecierzycę moczymy kilka godzin w ziemnej wodzie,
następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dynię pieczemy w piekarniku, jeśli
użyjemy Hokkaido to pieczemy ją razem ze skórką, oczyszczoną aby z pestek ze
środka i umytą. Studzimy i blendujemy. W przypadku innej dyni należy ją obrać
przed pieczeniem i być może jeszcze odsączyć przez gazę aby była jak
najgęstsza.
Ciecierzycę wkładamy do miski, dodajemy oliwę i zacząć
miksować. Można dodać 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się
miksowało.
W między czasie dodajemy
przygotowane puree z dyni, tahinę, obrany czosnek, przyprawy, doprawiamy solą i
pieprzem. Miksujemy na gładką konsystencję.
Pyszna i ciekawa propozycja, aby dynie połączyć z humusem.
OdpowiedzUsuń