W najnowszym, jeszcze cieplutkim wydaniu Aromatu znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo, razem z Julianną z bloga Obiad Gotowy stworzyłyśmy dość spory dział z wypiekami. Zajrzyjcie koniecznie i do Aromatu i do Julianny. A tym czasem zapraszam po przepis na pyszne i pięknie wypieczone domowe bułeczki.
Składniki:
2 jajka
½ szklanki mleka
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
25 gram świeżych drożdży
4,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku. Dodajemy po kolei wszystkie suche składniki oraz 1 jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym z końcówką hak. Ciasto powinno być po wyrobieniu gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, które ponownie dzielimy na 2 części i zwijamy w wąskie, długie wałeczki. Powstałe wałeczki skręcamy ze sobą i zaplatamy w okrąg. Smarujemy drugim roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą, sezamem, czarnuszką lub makiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz