18 sierpnia

Ziołowy chlebek odrywany

Pewnie każdy z Was ma jakiś nieodłączny element imprezy na świeżym powietrzu np. grilla u nas od jakiegoś czasu to ziołowy chlebek odrywany. Świeże pieczywo jest czymś luksusowym, ale świeże maślane pieczywo z dodatkiem czosnku to taki must have każdej imprezy jeśli tylko chodź raz spróbujecie. 

Składniki: 
Ciasto: 
900 gram mąki pszennej 
1,5 szklanki letniej wody 
70gram drożdży 
1 płaska łyżeczka cukru 
1 płaska łyżeczka soli 
½ szklanki oleju 


Masło ziołowe: 
200 gram masła 
5 dużych ząbków czosnku 
suszone zioła po 1 płaskiej łyżeczce np. bazylia, oregano, 
zioła prowansalskie 
pęczek świeżej natki pietruszki 
1 płaska łyżeczka soli 




Przygotowanie: 
Przygotowujemy zaczyn: Do naczynia wlewamy wodę, olej , dodajemy cukier sól i 1 łyżkę mąki
 oraz pokruszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym z końcówką hak, przez około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno idealnie odchodzić od miski i dłoni. Pozostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 20 minut. 
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 części. Wałkujemy każdą cześć na grubość ok. 1 cm. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger