Pewnie każdy z Was ma jakiś nieodłączny element imprezy na świeżym powietrzu np. grilla u nas od jakiegoś czasu to ziołowy chlebek odrywany. Świeże pieczywo jest czymś luksusowym, ale świeże maślane pieczywo z dodatkiem czosnku to taki must have każdej imprezy jeśli tylko chodź raz spróbujecie.
Ciasto:
900 gram mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
70gram drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
½ szklanki oleju
Masło ziołowe:
200 gram masła
5 dużych ząbków czosnku
suszone zioła po 1 płaskiej łyżeczce np. bazylia, oregano,
zioła prowansalskie
pęczek świeżej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn: Do naczynia wlewamy wodę, olej , dodajemy cukier sól i 1 łyżkę mąki
oraz pokruszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym z końcówką hak, przez około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno idealnie odchodzić od miski i dłoni. Pozostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 części. Wałkujemy każdą cześć na grubość ok. 1 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz