piątek, 22 stycznia 2016

Churros

Churros – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Posypuje się je cukrem pudrem lub cukrem pomieszanym z małą ilością cynamonu. Najsmaczniejsze świeżo usmażone posypane cukrem pudrem.
Na zdjęcie tej smakowitej przekąski trafiłam gdzieś w internecie, na Facebooku, na jakiejś grupie kulinarnej i już po zdjęciu wiedziałam że muszę je zrobić;-)

Składniki:
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
W wysokim garnku gotujemy wodę, masło, cukier, sól. Masło musi nam się roztopić i cukier rozpuścić. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy intensywnie. Zdejmujemy z palnika, ucierać mikserem, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy.
Do wystudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym kolejnym. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Moje churrosy wyciskane były przez szpryce z końcówką gwiazdki. Małej gwiazdki, dlatego wyszły cienkie. Olej rozgrzewamy dość mocno ( gdzieś wyczytałam, że do temperatury 175 st C). Na olej wyciskamy churros długości około 10 - 12 cm, smażymy z każdej strony aż uzyskają kolor lekko brązowy. Posypujemy cukrem pudrem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz