sobota, 16 stycznia 2016

Faworki

W starym przepiśniku mojej babci prawie każda gramatura podawana jest w garstkach albo łyżkach... tak, tak garstkach. Pewnie kiedyś nie było wagi, miarek i innych ułatwiających życie akcesoriów. Dlatego też postanowiłam odtworzyć jej przepisy na nowo. Nowe dzienne światło ujrzał przepis na chrust. 

Składniki:
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu(ew.octu)
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki na stolnicę i zagniatamy ciasto ;-) do uzyskania jednolitej masy. Następnie wałkujemy placek nie grubszy niż 0,5 cm. Taki placek tniemy nożem lub radełkiem na pasy około 5 cm szerokości każdy, następnie wycinamy romby około 10 cm. Mają nam powstać romby które mają jeden bok 5 cm, drugi 10 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażymy w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy na ręczniczku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.




Akcja ciasto na niedziele - Smażone w głębokim oleju. A razem ze mną w głębokim oleju smażyły:

13 komentarzy:

  1. Ojoj jakie śliczne ci wyszły, dziękuje za wspólne smażenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny chrust a te babcine przepisy bezcenne. Dziękuję za wspólne smażenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To chrust raczej niż faworki, uwielbiam te kruchutkie smażone słodkości:) Dzięki za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne wyglądają, ale dla mojej rodziny to zdecydowanie za mała porcja ciasta😊 dziękuję za wspólne smażenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można podwoić lub potroić 😃 moja rodzinka liczy 2+1(niecałe 2latka) stąd też gramatury są mniejsze.
      Dzięki za wspólne smazenie

      Usuń
  5. Wspaniałe faworki. :) Dziękuję za wspólne smażenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne faworki...dzięki za wspólne smażenie.

    OdpowiedzUsuń