poniedziałek, 11 stycznia 2016

Racuszki

Po bardzo długiej przerwie wracam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedziele"
Dla przypomnienia akcja organizowana jest na facebooku, celem jest upieczenie wspólnie jakiegoś ciasta / ciasteczek / innych wypieków w weekend i zamieszczenie zdjęć oraz przepisu na blogu. 

Tym razem padło na domowe racuszki, przepis podstawowy jest troszeczkę inny, ale ja postanowiłam go zmodyfikować o jabłko i banana.


Składniki::
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1 banan

Wykonanie:
Drożdże, 5 łyżek mleka, szczypta soli, trochę cukru i 2 łyżki mąki. Z tych składników robimy zaczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, resztę mleka i cukru. Wyrabiamy. Następnie odstawiamy na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym czasie dodajemy jabłko pokrojone w cienkie talarki oraz banana również w plastry lub kostkę.
Przygotowujemy kubek z gorącą wodą. Ciasto nabieramy łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie by się nie kleiło do łyżki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


W tym tygodniu wspólnie wypiekały: MarzenaAsiaIwona, Bożena, Danusia, Sylwia, Dorota i Iwona, Ela, Joanna, Joanna, Lidia.

12 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają, dzięki za wspólna zabawę i smażenie jakże pysznych racuchów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Były przepyszne, najbardziej zajadał się nimi moj synek... bardzo dziękuje za wspólne smażenie

      Usuń
  3. Z owocami..mniam...dzięki za wspólne smażenie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pycha, tylko mniejsze urosły ;-) Również bardzo dziękuje

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają racuszki. Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń