piątek, 22 stycznia 2016

Skrzydełka w sosie własnym z nutą orzechową

Składniki:
- 10 szt skrzydełek z kurczaka
- kilka kropli sosu piri piri
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. W osobnej znacznie mniejszej miseczce mieszamy miód, sos piri piri, oliwę, pestki słonecznika i drobno posiekane orzechy. Marynatę dodajemy do skrzydełek, dokładnie mieszamy, i zostawiamy 2 h w lodówce. Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 40 minut pod folią aluminiową, następnie na ostatnie 10-15 minut zdejmujemy folię aby skórka mogła się przypiec i zarumienić ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz