04 czerwca

Śmietankowe lody arbuzowe

Arbuzy są pyszne i świetnie gaszą pragnienie, jednak kiedy jest tak ciepło wszyscy chętnie zajadamy się przede wszystkim lodami. 
Więc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie takie jak moje... śmietankowe;)

Składniki:
1,5 kg arbuza
300 ml śmietany 30%
3-4 łyżki miodu
Miąższ z arbuza, bez skóry i pestek wkładamy do kielicha miksera i mielimy na konsystencję płynną, dodajemy miód lub cukier. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na prawie sztywną pianę i dodajemy zmiksowanego arbuza. Ubijamy jeszcze chwilę. Płynne lody przelewamy do pojemniczka lub foremek. Zamrażamy. Przed podaniem należy je wyjąc na kilka minut żeby trochę zmiękły, i można było uformować gałkę.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger