Więc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie takie jak moje... śmietankowe;)
Składniki:
1,5 kg arbuza
300 ml śmietany 30%
3-4 łyżki miodu
Miąższ z arbuza, bez skóry i pestek wkładamy do kielicha miksera i mielimy na konsystencję płynną, dodajemy miód lub cukier. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na prawie sztywną pianę i dodajemy zmiksowanego arbuza. Ubijamy jeszcze chwilę. Płynne lody przelewamy do pojemniczka lub foremek. Zamrażamy. Przed podaniem należy je wyjąc na kilka minut żeby trochę zmiękły, i można było uformować gałkę.
Składniki:
1,5 kg arbuza
300 ml śmietany 30%
3-4 łyżki miodu
Miąższ z arbuza, bez skóry i pestek wkładamy do kielicha miksera i mielimy na konsystencję płynną, dodajemy miód lub cukier. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na prawie sztywną pianę i dodajemy zmiksowanego arbuza. Ubijamy jeszcze chwilę. Płynne lody przelewamy do pojemniczka lub foremek. Zamrażamy. Przed podaniem należy je wyjąc na kilka minut żeby trochę zmiękły, i można było uformować gałkę.
Ale kusisz! :D Kocham arbuza i na pewno zajadałabym się nim też w takich lodach :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana;)
Usuń