Fasolka szparagowa wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami, kalafiorem lub masełkiem, a podana z podsmażoną mąką czy bułką tartą to prawdziwy rarytas. Przestudzona fasolka to również świetna przekąska – zwłaszcza, że w 100 g znajduje się zaledwie 30 kalorii. Ale pamiętajcie ugotowania fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha zarazem.
1 kg fasolki szparagowej
ok 1 łyżeczki soli do wody w której gotujemy fasolkę
woda
Zasmażka:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Fasolę oczyszczamy, odcinamy końce strąków i ściągamy włókna z obydwu stron. Młoda fasolka nie wymaga tej czynności.Wystarczy tylko odciąć końcówki.
Wrzucamy do wrzątku z solą i gotujemy około 30 minut do miękkości ale też żeby nie rozgotować.
Miękką fasolkę odcedzamy i podajemy ze zrumienioną na maśle mąką.
Zasmażka: Masło wkładamy na patelnię i rozpuszczamy, dodajemy olej. Następnie dosypujemy mąkę i mieszam dokładnie drewniana łyżką. Podgrzewamy. Biała zasmażka jest już gotowa.
Brązową podsmażamy 2-3 minuty na gazie ale musimy przez cały czas mieszać zasmażkę!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńMniamm, już u mnie na targu pokazała się fasolka. Trzeba korzystać więc :)
OdpowiedzUsuńKorzystaj póki możesz. Ja na zimę mrożę sobie kilka porcji;)
Usuń