29 czerwca

Kompot rabarbarowy

Dostępne na wyciągnięcie ręki składniki, prosty przepis. Owocowy, orzeźwiający i gaszący pragnienie kompot jest idealnym pomysłem na napój na letnie, domowe przyjęcia w ogrodzie, pikniki, jak i dodatek do obiadu na co dzień. Ale sezon na rabarbar powoli się kończy, już teraz gasimy pragnienie kompotem z truskawek, porzeczek i sokiem z letnich malin.W tym roku wpadłam na pomysł aby przedłużyć czas rabarbarowy nawet do zimy i kilka pięknych łodyg rabarbaru skryłam w mojej magicznej skrzyni zwanej zamrażarką;)


Składniki:
1,5-2 l wody
2-3 łyżki cukru do smaku
3-4 grube łodygi rabarbaru


Przygotowanie:

Gotujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dla zachowania koloru dobrze sparzyć rabarbar wrzątkiem przed gotowaniem.
Rabarbar wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy chwilę, aż się właściwie rozgotują. Kompot możemy jeszcze dosłodzić do smaku. Schładzamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger